Det summede af interesserede Hornsyld-borgere udenfor de to gråhvide bygninger, der var centrum for fejring. Duften af grillpølser hang i luften, himlen var blå, og der var smil på alles læber.
I skal have stor ros her i Hornsyld, både de lokale ildsjæle, der har sat processen i gang og alle borgere, der har bakket op.
Ole Vind, borgmester i Hedensted Kommune
Efter en velkomst ved formanden for bestyrelsen, Rasmus Ole Hansen, ønskede borgmesteren ved Hedensted Kommune, Ole Vind, tillykke med værket.
”Tillykke med det flotte værk. I skal have stor ros her i Hornsyld, både de lokale ildsjæle, der har sat processen i gang og alle borgere, der har bakket op. Et fjernvarmeværk som dette kan kun blive oprettet på initiativ fra jer”, sagde han og lagde vægt på, at værket understøtter den grønne omstilling, som den danske regering har sat ekstra fart på som følge af både energikrisen og klimakrisen.
Herefter blev de fremmødte inviteret indenfor på værket i mindre grupper. Mads Ross Fynby Sørensen, der er driftsansvarlig, viste de nysgerrige mennesker rundt mellem summende kompressorer, pumper, tanke og metalrør.
Det er virkelig en fin dag i dag. Det er fedt at vise værket for alle forbrugerne, og fortælle hvor varmen til deres hjem, kommer fra.
Mads Ross Fynbo Sørensen, driftsansvarlig
Det hele stod skinnende nyt, og maskineriet kørte som det skulle fuldt automatisk og styret af en computer. Mads skal således ikke hælde brændsel ind i et fyr, som i gamle dage, men blot holde øje med at maskineriet kører, som det skal.
”Det er virkelig en fin dag i dag. Det er fedt at vise værket for alle forbrugerne, og fortælle hvor varmen til deres hjem, kommer fra. Jeg kender de fleste her i Hornsyld, det synes jeg er en fordel, også når jeg fremover skal ud at tjekke anlæggene hjemme ved folk”, fortalte Mads Ross Fynbo Sørensen mellem de store tanke på værket.
Udenfor blev der nydt grillpølser fra Hornsyld Slagter, mens snakken gik livligt blandt byens borgere. Bestyrelsen og repræsentanter fra &Green Project, der har fungeret som totalentreprenør på oprettelsen af værket, trykkede hænder med folk og svarede på spørgsmål.
”Det hele startede med en dialog mellem &Green Project og Hornsyld Købmandsgård om at udnytte overskudsvarme fra produktionsvirksomheden TripleA. Derefter kontaktede &Green Project koordinationsudvalget i Hornsyld og fremlagde de muligheder, der kunne være i et samarbejde, og så gik det stærkt derfra”, fortæller Rasmus Ole Hansen, der er formand for bestyrelsen.
Det er helt fantastisk at stå her i dag og opleve det færdige værk i drift sammen med forbrugerne
Formand for bestyrelsen, Rasmus Ole Hansen
”Allerede mellem jul og nytår 2020 havde vi en aftale i hus, i januar 2021 fik vi en bestyrelse, der blev afholdt borgermøde, vi fik nok forhåndstilmeldinger og godkendelse af kommunen, og den 6. oktober tog vi det første spadestik til værket”, uddyber han og afrunder:
”Det er helt fantastisk at stå her i dag og opleve det færdige værk i drift sammen med forbrugerne”.
De første forbrugere blev tilkoblet i december 2022 og lige nu er der 575 forbrugere i alt. Et tal der kommer til at stige, jo flere der melder sig til.
Værket består af en varmepumpe, der dels trækker varme ud af luften og dels udnytter den overskydende varme fra TripleA. I det daglige forsynes TripleA med varme gennem det øverste varmelag i den store akkumuleringstank, dette lag opvarmes af en biobrændselskedel på Hornsyld Købmandsgård, der udnytter resterne efter korntørring.
Det er i virkeligheden en fælles fejring i dag, for alle forbrugere er medejere. Det er en fælles indsats, at vi nu kan tænde for radiatorerne og hanerne med grønnere samvittighed
Formand for bestyrelsen, Rasmus Ole Hansen
Den overskydende varme fra Triple A bliver herefter sendt retur til tanken og sendt videre ud til forbrugerne gennem varmepumpen. På den måde bliver ressourcerne udnyttet maksimalt til gavn for virksomhederne og forbrugerne i byen.
”Førhen var de fleste hjem opvarmet med gasfyr. Men nu er vi frontløbere i forhold til den grønne omstilling”, siger Rasmus Ole Hansen.
”Det føles godt i maven. Og det er i virkeligheden en fælles fejring i dag, for alle forbrugere er medejere. Det er en fælles indsats, at vi nu kan tænde for radiatorerne og hanerne med grønnere samvittighed”, afslutter han.