Nyheder
| 6. september 2023

Åbent hus på fjernvarmeværket: Hornsyld er frontløber på grøn omstilling

Det var en glad bestyrelse, der lørdag den 2. september åbnede dørene for gæster til det splinternye fjernvarmeværk på Hornsyld Industrivej 11. Mere end 100 mennesker kom forbi til taler, rundvisninger, grillpølser, øl og vand i det flotte sensommervejr.

Det summede af interesserede Hornsyld-borgere udenfor de to gråhvide bygninger, der var centrum for fejring. Duften af grillpølser hang i luften, himlen var blå, og der var smil på alles læber.

I skal have stor ros her i Hornsyld, både de lokale ildsjæle, der har sat processen i gang og alle borgere, der har bakket op.

Ole Vind, borgmester i Hedensted Kommune

Efter en velkomst ved formanden for bestyrelsen, Rasmus Ole Hansen, ønskede borgmesteren ved Hedensted Kommune, Ole Vind, tillykke med værket.

”Tillykke med det flotte værk. I skal have stor ros her i Hornsyld, både de lokale ildsjæle, der har sat processen i gang og alle borgere, der har bakket op. Et fjernvarmeværk som dette kan kun blive oprettet på initiativ fra jer”, sagde han og lagde vægt på, at værket understøtter den grønne omstilling, som den danske regering har sat ekstra fart på som følge af både energikrisen og klimakrisen.

Borgmester ved Hedensted Kommune, Ole Vind, holder tale.

Rundvisning mellem summende maskiner

Herefter blev de fremmødte inviteret indenfor på værket i mindre grupper. Mads Ross Fynby Sørensen, der er driftsansvarlig, viste de nysgerrige mennesker rundt mellem summende kompressorer, pumper, tanke og metalrør.

Det er virkelig en fin dag i dag. Det er fedt at vise værket for alle forbrugerne, og fortælle hvor varmen til deres hjem, kommer fra.

Mads Ross Fynbo Sørensen, driftsansvarlig

Det hele stod skinnende nyt, og maskineriet kørte som det skulle fuldt automatisk og styret af en computer. Mads skal således ikke hælde brændsel ind i et fyr, som i gamle dage, men blot holde øje med at maskineriet kører, som det skal.

Mads Ross Fynbo Sørensen, driftsansvarlig, viser rundt på værket.

”Det er virkelig en fin dag i dag. Det er fedt at vise værket for alle forbrugerne, og fortælle hvor varmen til deres hjem, kommer fra. Jeg kender de fleste her i Hornsyld, det synes jeg er en fordel, også når jeg fremover skal ud at tjekke anlæggene hjemme ved folk”, fortalte Mads Ross Fynbo Sørensen mellem de store tanke på værket.

Købmandsgården startede det hele

Udenfor blev der nydt grillpølser fra Hornsyld Slagter, mens snakken gik livligt blandt byens borgere. Bestyrelsen og repræsentanter fra &Green Project, der har fungeret som totalentreprenør på oprettelsen af værket, trykkede hænder med folk og svarede på spørgsmål.

Hornsyld Slagter serverede grillpølser, øl og vand til åbent hus hos Hornsyld Klimavarme.

”Det hele startede med en dialog mellem &Green Project og Hornsyld Købmandsgård om at udnytte overskudsvarme fra produktionsvirksomheden TripleA. Derefter kontaktede &Green Project koordinationsudvalget i Hornsyld og fremlagde de muligheder, der kunne være i et samarbejde, og så gik det stærkt derfra”, fortæller Rasmus Ole Hansen, der er formand for bestyrelsen.

Det er helt fantastisk at stå her i dag og opleve det færdige værk i drift sammen med forbrugerne

Formand for bestyrelsen, Rasmus Ole Hansen

”Allerede mellem jul og nytår 2020 havde vi en aftale i hus, i januar 2021 fik vi en bestyrelse, der blev afholdt borgermøde, vi fik nok forhåndstilmeldinger og godkendelse af kommunen, og den 6. oktober tog vi det første spadestik til værket”, uddyber han og afrunder:

”Det er helt fantastisk at stå her i dag og opleve det færdige værk i drift sammen med forbrugerne”.

Fælles fejring

De første forbrugere blev tilkoblet i december 2022 og lige nu er der 575 forbrugere i alt. Et tal der kommer til at stige, jo flere der melder sig til.

Værket består af en varmepumpe, der dels trækker varme ud af luften og dels udnytter den overskydende varme fra TripleA. I det daglige forsynes TripleA med varme gennem det øverste varmelag i den store akkumuleringstank, dette lag opvarmes af en biobrændselskedel på Hornsyld Købmandsgård, der udnytter resterne efter korntørring.

Det er i virkeligheden en fælles fejring i dag, for alle forbrugere er medejere. Det er en fælles indsats, at vi nu kan tænde for radiatorerne og hanerne med grønnere samvittighed

Formand for bestyrelsen, Rasmus Ole Hansen

Den overskydende varme fra Triple A bliver herefter sendt retur til tanken og sendt videre ud til forbrugerne gennem varmepumpen. På den måde bliver ressourcerne udnyttet maksimalt til gavn for virksomhederne og forbrugerne i byen.

”Førhen var de fleste hjem opvarmet med gasfyr. Men nu er vi frontløbere i forhold til den grønne omstilling”, siger Rasmus Ole Hansen.

”Det føles godt i maven. Og det er i virkeligheden en fælles fejring i dag, for alle forbrugere er medejere. Det er en fælles indsats, at vi nu kan tænde for radiatorerne og hanerne med grønnere samvittighed”, afslutter han.

Det var en flot dag med mere end 100 gæster, da Hornsyld Klimavarme holdt åbent hus.
8/50

Ønsker du mere information, eller vil du tilslutte dig?

reCAPTCHA is required.