Grøn omstilling
| 28. januar 2022

Fjernvarme eller varmepumpe: Hvad skal jeg vælge?

Rigtig mange går lige nu og overvejer, om de skal udskifte deres gas- eller oliefyr med en varmepumpe eller skifte til fjernvarme. Men det kan være svært at danne sig et overblik og vide hvilke faktorer, man skal kigge på. I denne artikel forsøger vi at give et overblik over fordele og ulemper ved en fælles fjernvarme eller individuel varmepumpe. 

I de kommende afsnit har vi sammensat en række sammenligningspunkter. Ud fra det får du forhåbentlig et oplyst grundlag for at tage det valg, der passer til dig. 

Hvordan produceres varmen?

Fjernvarme: Fjernvarme er et fleksibelt system, der bruger mange forskellige varmekilder og leverer varme til dig gennem rør i jorden. Hos Hornsyld Klimavarme vil 50-80% af varmen komme fra overskudsvarme fra den lokale industri. Med fjernvarme kan varmekilden ændres til det, der er billigst og mest CO2-venlig. Uden at du skal gøre noget.  

Varmepumpe: En varmepumpe er placeret lige udenfor dit hus, hvorfra den leverer varme til dig. Varmepumpen benytter jordens eller luftens energi til at producere både varme og varmt vand. En luft til luftvarmepumpe fungerer som et omvendt køleskab. Den indsamler den varme luft, som naturligt findes i luften udenfor, og herefter blæser den det ud fra en indvendig boks. En luft til vandvarmepumpe samler også varm luft udefra. Det bruger den til at lave varmt vand, som kører i fx radiatorer og kommer ud som varmt vand i bruseren og vandhanen. 

Hvad er prisen?

Fjernvarme: Fjernvarme er en engangsinvestering. Der bliver gravet rør ind til din bolig og opsat et anlæg idenfor. 

Hvis noget går i stykker, skal du blot ringe til dit fjernvarmeværk. Har du abonnement hos Hornsyld Klimavarme har du 24/7 service. Så kan du alle årets dage være sikker på varme og ingen overraskende omkostninger. Derudover kræver en fjernvarmeinstallation ikke ekstra installationer – som fx nye radiatorer.

Et fjernvarmeanlæg har typisk en levetid på 20-25 år

En fjernvarmeunit koster ca. 35.000 inklusiv installation, nedtagning og bortskaffelse af olie eller gasanlæg. 

Varmepumpe: En varmepumpe kræver løbende vedligeholdelse. Går anlægget i stykker, står du også selv med risikoen. Individuelle varmepumper er bedst egnede, hvis der er gulvvarme i huset. Ellers kan det kræve en større investering af nye radiatorer, da fremløbstemperaturen på en luft-vand varmepumpe ofte er lavere. Nogle steder er radiatorer også for små til at dække varmebehovet. Det kan kræve nye eller større radiatorer. Tages der ikke højde for dette, kan det have indflydelse på varmepumpens effektivitet og give højere elforbrug. 

En varmepumpe har typisk en levetid på 15 år. 

En luft til vandvarmepumpe koster ca. 100.000 kr. inkl. installation ifølge spareneegi.dk, men prisen kan variere meget afhængig af kvalitet, tilskud og størrelse.

Er det nemt?

Fjernvarme: Komforten ved fjernvarme er meget høj. Den er nem at installere og passer sig selv de næste 20-25 år. Cirka hvert andet år skal din fjernvarmeinstallation serviceres af fjernvarmeværket. Dette står Hornsyld Klimavarme for. 

Varmepumpe: Den individuelle varmepumpe skal vedligeholdes løbende én gang om året. Til dette skal du bestille en kølemontør, da kølemidlerne er klimaskadelige. 

Er der støj?

Fjernvarme: Fjernvarme støjer ikke – hverken indendørs eller udendørs.

Varmepumpe: Både varmepumpens ventilator og kompressor afgiver støj – både indendørs og udendørs. Nogle gange mere end leverandøren angiver, hvis man undlader at etablere en god vibrationsisolering. Vær også opmærksom på, om varmepumpen monters på lette gulve eller vægge, samt om der skal opstilles en støjskærm ind til naboen. Sidstnævnte kan skade varmepumpens effektivitet og dermed give højere elforbrug.    

Hvis du stadig sidder tilbage med en række spørgsmål, er du velkommen til at kontakte Hornsyld Klimavarme. 

36/50

Ønsker du mere information, eller vil du tilslutte dig?

reCAPTCHA is required.